Salla survival kit -sanasto

Tämä sanasto on pieni selviämispakkaus Lapin-kävijöille.

Sallan murteesta enemmänkin kiinostuneille suosittelemme Marja Myllykankaan kirjaa Olekko nä utami? Sallan kielen lyhyt oppimäärä, jonka voi ostaa Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museosta.

 

Ahkio

Pulkka, lausutaan täkäläisittäin pulukka.

Hilla

Hillat ovat täällä hilloja, eivät lakkoja eikä suomuuraimia.

Jokos

Porojen kulkema ura hangessa.

Jutaaminen

Jutaaminen on perinteisesti tarkoittanut porokarjan kanssa vaeltamista. Sillä voidaan viitata myös yleisemmin matkantekoon. Rovaniemellä järjestetään joka kesä Jutajaiset- niminen folklore-festivaali.

Kaamos

Aika, jolloin aurinko ei nouse horistontin ylle. Päivisin on kuitenkin valoisaa! Monet tilaisuudet kuten Kaamos-jazz piristävät pimeää kautta ja alkutalven lumi tuo valoa maisemaan. Myös revontulet valaisevat parhaimmillaan  täydenkuun lailla.

Kaira

Erämaa. Sana tulee alunperin saamen kielestä, skáidi tarkoittaa jokien välistä maata / ylännettä.

Kalotti

Täällä yleensä Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosista käytetty nimitys. Maantieteessä kalotti on napapiirien rajaama napa-alue. Pohjois-Kalotin eteläraja on Sallankin kautta kulkeva pohjoinen napapiiri.

Kampanisu

Eli torttu. Sallalaisissa tortuissa on sokeria ja sakaroita on viisi.

Kampsu

Tunnetaan keittokirjoissa joskus nimellä verileipä. Poronverestä ja ruisjauhoista tehtyjä kakkaroita, jotka kypsennetään keittämällä. Tarjotaan usein tömäkän läskisoosin ja pottujen kanssa. Älä sekoita kampanisuihin.

Karhunkierros

Sallan ja Kuusamon, pääosin Oulangan kansallispuiston alueella oleva 95 km:n mittainen retkeilyreitti. Kierroksella voi ihmetellä muun muassa Kiutaköngästä.

Kiela

Yleensä poronluusta tehty suopungin rengas.

Koilliskaira

Urho Kekkosen kansallispuistosta käytetty nimitys.

Kuksa

Puun pahkasta valmistettu pyöreän mallinen kuppi. Kuuluu paikallisen metsämiehen ja retkeilijän perusvarustukseen. Kuksaa ei pestä tiskiaineella.

Kuivaliha

Ilmakuivattua poron, hirven tai naudan lihaa. Usein myös sydäntä. Varoitus: aiheuttaa riippuvuutta.

Kuivalihavelli

Keitto, jossa on kuivalihaa, perunaa, porkkanaa ja usein myös riisiä.

Kursulainen

Monen mielestä Kursulaisen ruisleipä on maailman paras leipä. Leipomo on Kursun kylässä, missäs muualla kuin Sallassa.

Lappapuuro

Puolukalla maustettu vispipuuro.

Leipäjuusto

Ternimaidosta valmistettu leipämäinen juusto. Lappilaisten jälkiruokien ja kahvileipien aatelia. Narskuva koostumus kuuluu asiaan. Vastaava herkku tunnetaan Kainuussa nimellä juustoleipä.

Mosku

Poromies Mosku (Aleksi Hihnavaara, 1882-1938) asui Sompiossa. Moskusta tuli paikallinen legenda, kirjojen ja elokuvan aihe monien seikkailujensa ansiosta.

Nisu

Kahvileipä

Porokisat

Porokisoja järjestetään kevättalvella muun muassa Rovaniemellä. Kilpailulajeina on muun muassa porohiihto, jossa ohjastaja tasapainottelee suksilla poron perässä. Älä kokeile kotona. Aikataulut löytyvät Paliskuntain yhdistyksen verkkosivuilta www.paliskunnat.fi.

Poronkusema

Matka, jonka ajoporo voi juosta virsaamatta, eli noin 7,5 kilometriä. Käytetään täällä silloin, kun mitta ei ole niin justiinsa.

Pottuvoi

Perunamuusi

Revontuli

Värikäs valoilmio talvisella taivaalla. Yleensä vihreä, kellertävä tai valkoinen, joskus jopa punainen. Kuvia näistä ihmeistä voi katsoa esimerkiksi Wikipediassa.

Rykiä

Rykiminen ei tarkoita Lapissa pelkästään yskimistä, vaan myös porojen  ääntelyä kiima-aikaan. Isosta, perhesuunnittelua ajattelevasta porotokasta lähtee melkoinen kakofonia!

Rykimäviikko

Rykimäviikkoa vietetään Sallan selkosilla syyskuussa. Silloin luvassa on monenlaista ohjelmaa, muun muassa musiikkia. Lisätietoja Sallan matkailun sivulta!

Sinkua

Venyä. Hiihtopäivän päätteeksi kannataa myös singutella, eli venytellä.

Sääski

Tunnetaan muualla myös nimellä hyttynen tai itikka, mutta täällä puhutaan sääskistä. Niiden määrä ei ole vakio. Joinakin kesinä sääskiä ei ole juuri lainkaan, joinakin kesinä metsässä ei todellakaan tarvi olla yksin.

Torttu

Tortuista käytetään kuulemma myös nimitystä kampanisu, mutta kyllä ne tällä perällä ovat torttuja. Sallassa tortussa on viisi sakaraa.

Tuntsa

Pohjois-Sallassa oleva valtava erämaa. Mahtavat patikointimaastot. Viimeistään Tuntsalla tunnet olevasi todellakin keskellä ei mitään.

UKK-reitti

Sallan kunnankin kautta kulkeva retkeilyreitti.

Yötön yö

Kesällä ei Lapissa laske aurinko yölläkään. Iltavaelluksilla on maaginen tunnelma, kun luonto valosta huolimatta asettuu yöpuulle. Yötön yö on koettava itse!